Az aktívan dolgozó internetezők ötöde számít

kötelező védőoltásra munkahelyén

 

A Scores Group 2021 novemberében vizsgálta a felnőtt magyar internetezők koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételével kapcsolatos véleményét, illetve az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos tapasztalatait. Az alábbiakban ennek az eredményeit mutatjuk be.

A kötelező oltás kérdése megosztja a netezőket

A kutatásban résztvevők megosztottak a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét illetően. Bár 44 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy azok, akik nem oltatják be magukat a koronavírus ellen, nemcsak saját egészségüket veszélyeztetik, hanem másokét is; 42 százalék szerint senkit nem szabad semmilyen módon korlátozni vagy szankcionálni azért, mert nem akarja beoltatni magát.

Általánosan, tehát az országban mindenki számára kötelezővé 33 százalék tenné az oltást, ennél nagyobb arányban (44 százalék) vélik ezt szükségesnek a válaszadók azok számára, akik munkájuk során sok emberrel érintkeznek (pl. postás, bolti eladó stb.).

Az aktívan dolgozó internetezők közel negyede végzi munkáját legalább részben home office-ban

A jelenleg is aktívan dolgozó válaszadók 23 százaléka dolgozik részben vagy teljes egészében otthonról. Közülük 6 százalék részben, 3 százalék teljes egészében home office-ban töltötte munkanapjait korábban is; míg a járvány előtti időszakban munkahelyükre mindig bejáróknak jelenleg 5 százaléka teljes egészében, 9 százaléka pedig részben dolgozik otthonról. 70% sem korábban, sem most nem dolgozik otthonról. 7 százalék nem kívánt válaszolni a kérdésre. A jelenlegi járványhullám tehát 14 százaléknak változtatta meg a munkavégzése helyét kisebb-nagyobb mértékben az eddigiekhez képest.

Az aktívan dolgozó válaszadók 18 százaléka szerint munkáltatója minden munkavállaló számára kötelezővé teszi (vagy már tette is) a védőoltást; 3 százalék szerint csak a munkavállalók egy bizonyos csoportja számára (pl. munkatársak ügyfélkapcsolattal).

33 százalék esetében nem kötelező a védőoltás, de a munkáltató ajánlja azt; 31 százalék esetében nem foglal állást; 11 százaléknál pedig egyéb módon kezelik a kérdést. 4 százalék azok aránya, akik nem állnak alkalmazásban, így a jelenlegi szabályozás szerint nem kötelezhetőek a védőoltásra.

 

A Scores Group kutatása a CAWI Kft. válaszadói paneljén zajlott 2021. november 5-9. között. A kutatásban 1000 fő vett részt, akik nem, életkor, régió és településtípus szerint reprezentálják az ország 18 éves és idősebb, rendszeresen internetező népességét.